Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Βιβλιοπαρουσιάσεις του ''Νεοοθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα''

Βιβλιοπαρουσιάσεις του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα"


02/12/2009 20:00 - 22:30
Βιβλιοπαρουσίαση του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα" στην Ελευσίνα
O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ελευσίνας παρουσιάζει το βιβλίο των Εναλλακτικών Εκδόσεων Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα με ομιλητή τον Γ. Καραμπελιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ελευσίνιων Μελετών «Δάειρα», Παγκάλου 52 στις 8:00 μ.μ.

05/12/2009 11:00 - 14:00
Βιβλιοπαρουσίαση του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα" στο Βόλο
Το Σάββατο 05/12/09, στο Καφέ-Βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ παρουσιάζει το βιβλίο των Εναλλακτικών Εκδόσεων, Νεο-οθωμανισμός, με ομιλητές τους: Δ. Αλευρομάγειρο, Γ. Καραμπελιά, Κ. Μοράρο. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ. στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Σκενδεράνη 16).

07/12/2009 19:30 - 22:30
Βιβλιοπαρουσίαση του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα" στο Γαλάτσι
Τη Δευτέρα 07/12/09 τo Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου πραγματοποιεί παρουσίαση του βιβλίου των Εναλλακτικών Εκδόσεων Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα στο Δημαρχείο Γαλατσίου (Αρχιμήδους 2–Ιπποκράτους) στις 7.30 μ.μ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γ. Καραμπελιάς, Ν. Σαρρής και Γ. Σταματόπουλος.

Νέο βιβλίο «Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα» (Εναλλακτικές Εκδόσεις)

Κυκλοφoρία νέου βιβλίου:
«Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα» από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις*

Ημερομηνία:
11/13/2009
Σελ. 247
Τιμή: 15 Ευρώ

Kείμενα: Φοίβος Αποστολόπουλος, Γεράσιμος Καραμπελιάς, Χρήστος Κορκόβελος, Σπύρος Κουτρούλης, Στέφανος Κωνσταντινίδης, Ογκνυάν Μίντσεφ, Θεόδωρος Μπατρακούλης, Γιώργος Ρακκάς, Θέμος Στοφορόπουλος, Θανάσης Τζιούμπας

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Ο νεο-οθωμανισμός αποτελεί ολοκλήρωση και επέκταση του ισλαμο-κεμαλισμού, στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων. Η Τουρκία, απέναντι στην εξασθένιση των περισσότερων από τους γείτονες της υιοθετεί μια επεκτατική πολιτική με νέους όρους, δηλαδή έναν συνδυασμό οικονομικής, στρατιωτικής και γεωπολιτικής ισχύος, η οποία χρησιμοποιεί το Ισλάμ και τη στρατηγική συμμαχία με τη Δύση, ως τους δύο πυλώνες της. Η Τουρκία θεωρείται από τους Αγγλοαμερικανούς ως η δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επανεμφανιζόμενη Ρωσία. Αυτή η στρατηγική προϋποθέτει την κονιορτοποίηση των βαλκανικών, ειδικά των ορθόδοξων, πληθυσμών, και την «ενοποίησή» τους κάτω από μια νεο-οθωμανική Τουρκία, υπό την υψηλή εποπτεία των Η.Π.Α.
***
Έναντι της Ελλάδας χρησιμοποιείται μια πολυεπίπεδη πολιτική. Κατ'αρχάς, συνεχίζεται ο στρατιωτικός εκβιασμός σε Ελλάδα και Κύπρο, διότι μια νεο-οθωμανική Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί ένα ελληνικό Αιγαίο, όπως υπογραμμίζει ο Νταβούτογλου, ενώ θέλει να ολοκληρωθεί η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα. Όμως, χρησιμοποιεί παράλληλα και τη διπλωματία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τις μειονότητες. Και η χειραγώγηση των μειονοτήτων δεν περιορίζεται στις μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη, αλλά περιλαμβάνει και αυτή των ελληνικών ή «ρωμαίϊκων» μειονοτήτων στην Τουρκία! Έτσι, το Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα στην Πόλη επιχειρείται να μεταβληθούν στα χέρια των Τούρκων σε όπλο για την υποταγή της Ελλάδας στην τουρκική πολιτική.
***
Ο νεο-οθωμανισμός δεν αποτελεί πλέον μια εξωτερική απειλή για την Ελλάδα, αλλά συνιστά μια εσωτερική παράμετρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες συμφερόντων στην Ελλάδα και την Κύπρο, που προωθούν και υποστηρίζουν τον τούρκικο νεο-οθωμανισμό. Ομάδες συμφερόντων που έχουν ως πυρήνα τους την διεθνοποιημένη και παρασιτική αστική τάξη της Ελλάδας, αλλά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους κύκλους, ιδιαίτερα τους διανοουμένους, τους πολιτικούς, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ. Ένα κλίμα παραίτησης και παρακμής ευνοεί την νεο-οθωμανική στρατηγική.
***
Ωστόσο η αντίσταση είναι εφικτή. Προϋποθέτει όμως την απόρριψη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., τη συγκρότηση ενός βαλκανικού πόλου, ικανού να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις στον μικρασιατικό όγκο, και την επιλογή ενός μοντέλου αποκέντρωσης και αυτόκεντρης ανάπτυξης που η οικολογική και οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαιότητα για τον 21ο αιώνα,. Προπαντός, απαιτείται μια πνευματική επανάσταση, η διαμόρφωση ενός νέου οράματος για τον ελληνισμό.

Ανακοινώσεις

07/12/2009 19:30 - 22:30
Βιβλιοπαρουσίαση του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα" στο Γαλάτσι

05/12/2009 11:00 - 14:00
Βιβλιοπαρουσίαση του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα" στο Βόλο

02/12/2009 20:00 - 22:30
Βιβλιοπαρουσίαση του "Νεο-οθωμανισμός στη σύγχρονη Ελλάδα" στην Ελευσίνα