Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Το βάθαιμα της πολύπλευρης εξάρτησης, η αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν και οι εθνικά ασύμφορες λύσεις

Αρχική » Αρθρογραφία » Ελληνοτουρκικά
Το βάθαιμα της πολύπλευρης εξάρτησης, η αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν και οι εθνικά ασύμφορες λύσεις
Submitted by antibaro on Wed, 12/05/2010 - 15:22

* Ελληνοτουρκικά
* Θεόδωρος Μπατρακούλης

Στη διετία 2009-2010 συντελείται το οδυνηρό κλείσιμο του μεταπολιτευτικού πολιτικού κύκλου που συμπίπτει με την οικονομική/κοινωνική κατάρρευση της χώρας. Με την υπαγωγή της χώρας στην τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ συντελείται η ‘‘παράδοση των κλειδιών των ταμείων’’ της Ελλάδας στους ξένους. Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης επέλεξε η κυβέρνηση να δεχτεί στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στις 15 Μαίου θα πραγματοποιείτο μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Ελλάδας, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Ερντογάν θα συνοδευόταν από πολλούς υπουργούς καθώς και δεκάδες Τούρκους επιχειρηματίες.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετικά βαθιά κρίση της δυτικής οικονομίας. Στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις θα ενισχυθούν οι τάσεις για περιφερειακή επικέντρωση και αναπροσανατολισμό της οικονομίας. Η Γερμανία επιλέγει την δημιουργία μιας Ευρώπης διαφόρων ταχυτήτων, όπου οι χώρες του Νότου θα εντάσσονται σε μια ζώνη όπου θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν οι μεταπρατικές δραστηριότητες, οι κλάδοι των υπηρεσιών και του τουρισμού, με φθηνό εργατικό δυναμικό. Σ’αυτές τις επιλογές εντάσσεται και η αντίληψη των ιθυνόντων κύκλων της Γερμανίας αναφορικά με Βαλκάνια και την Ελλάδα. Η Τουρκία, ακολουθώντας τα γεωπολιτικά δόγματα του Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτιμά ότι μπορεί τώρα να προωθήσει στην ευρύτερη περιοχή μας την δημιουργία ενός περιφερειακού ενιαίου οικονομικού χώρου στον οποίο η ίδια μπορεί να είναι ηγεμονεύουσα δύναμη. Στην παρούσα φάση στο ευρύτερο γεωπολιτικό σύστημα Μέση Ανατολή-Καύκασος-Βαλκάνια, η Ουάσιγκτον έδειχνε να επιδοκιμάζει τις στρατηγικές επιλογές της Τουρκίας - άνοιγμα προς Ανατολάς, αλλά και προς τους Μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Τις ΗΠΑ ενδιαφέρει η προώθηση επιλογών της Αγκυρας: το κλείσιμο ανοιχτών μετώπων πολλών ετών - Αρμενία, Συρία -, ο επανακαθορισμός παλιότερων συμμαχιών - Ισραήλ -, η αυτοπαρουσίασή της Τουρκίας ως αξιόπιστου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή (Ιράν-Δύση, Ισραήλ-Συρία).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξέφρασαν την διαφωνία τους ως προς την χρονική στιγμή της επίσκεψης. Η αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αμφισβητεί το αναγνωρισμένο από το Θαλάσσιο Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, διατηρώντας το casus belli. Στην Κύπρο, όπου το 1974 σημειώθηκε η πρώτη επέκταση της σύγχρονης Τουρκίας πέραν των συνόρων του φοβικού/στρατοκρατικού κράτους, η Αγκυρα επιμένει να διατηρεί τα στρατεύματά της στο κατεχόμενο τμήμα, ενώ το έχει πλημμυρίσει με εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους (σχεδόν 9/10 του εκεί πληθυσμού). Προωθείται μεθοδικά η επιβολή λύσης παρόμοιας με αυτή του σχεδίου Ανάν και δυσμενέστερου για τους ελληνοκυπρίους. Ουσιαστικά, στο πλαίσιο των ΝΑΤΟïκών σχεδιασμών, η Τουρκία προωθεί την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου υπό τον έλεγχό της. Συνεχίζονται μεθοδικά η προπαγάνδα περί μιας ‘‘τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’’ και ‘‘των δικαιωμάτων της που παραβιάζει το ελληνικό κράτος’’ και ποικίλες προκλήσεις μειονοτικών παραγόντων που συνδέονται στενά με το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής (που έχει κατ’επανάληψιν υπερβεί τα όρια που τίθενται από το Διπλωματικό Δίκαιο και λειτουργεί ανεξέλεγκτα από την ελληνική Πολιτεία). Οι αντιδράσεις στην προπαγάνδα αυτή και στη διαβρωτική δράση του Προξενείου από ελληνικής πλευράς είναι υποτονικές/σποραδικές. Αλλωστε σχεδόν όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, επέτρεψαν στους μουσουλμάνους υποψηφίους τους, κατά τις περυσινές ευρωεκλογές και τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, να αναφέρονται ανοικτά σε ‘‘τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη’’. Ο πρωθυπουργός της νεοοθωμανικής Τουρκίας θέλει να προωθηθούν και αλλαγές στα διδακτικά βιβλία ιστορίας με το πρόσχημα της αφαίρεσης από την διδακτέα ύλη θεμάτων και φράσεων που προωθούν την ''καλλιέργεια στερεοτύπων εναντίον των Τούρκων''. Σ'αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί η συμμετοχή στην τουρκική αντιπροσωπεία και της υπουργού Παιδείας της Τουρκίας Τσουμπουκτσού.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε εκδηλώσει πολλές φορές την διάθεση να συσφίγξει τις σχέσεις με την Τουρκία προτείνοντας και ομοσπονδία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου. Ο πόλεμος και η κατοχή της Κύπρου το 1974, αποκάλυψαν την προοπτική αυτών των σχεδίων. Σήμερα η σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την «διπλωματία του ζεϊμπέκικου», την ελληνοτουρκική οικονομική και πολιτική συνεργασία, που περιλαμβάνει κοινές τουριστικές επενδύσεις στο Αιγαίο, σχέδια για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού του πλούτου, παρά το casus belli, τις ‘‘γκρίζες ζώνες’’ και τις καθημερινές παραβιάσεις. Η πολιτική που υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εγκυμονεί εθνικές περιπέτειες. Οδηγεί σε ουσιαστική ακύρωση της - κατακτημένης με λαïκούς αγώνες αιώνων - εθνικής ανεξαρτησίας. Τώρα βαδίζουμε σε μια διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαπραγμάτευση ολισθηρή, που οδηγεί σε λύσεις εθνικά μη ανεκτές.

Στις παρούσες συνθήκες υπάρχει για την Ελλάδα ένας τεράστιος κίνδυνος: η δορυφοροποίηση στο νεο-οθωμανισμό. Δηλαδή, η τάση ενίσχυσης των ανταλλαγών και των σχέσεων με την Τουρκία, που τείνει να μεταβληθεί στον νέο περιφερειακό ιμπεριαλιστικό υποσταθμό της περιοχής. Αντί, η Ελλάδα να οικοδομήσει με τις βαλκανικές χώρες έναν οικονομικό και πολιτικό πόλο στα πλαίσια της Ευρώπης, ανοικτό τόσο προς τη Δυτική, όσο και προς την Ανατολική Ευρώπη, κινδυνεύει να υποταχθεί στον αναδυόμενο νεοοθωμανισμό. Οι Τούρκοι έχουν πλήρη συνείδηση για κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σελίμ Εγκελί, σε συνέντευξή στην τουρκική οικονομική εφημερίδα Referans (Μάρτιος του 2010), υπογραμμίζει πως «η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να γίνει ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών - και όχι μόνο - σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Ηδη οι εμπορικές ανταλλαγές έχουν υπερδεκαπλασιαστεί σε μια δεκαετία, και από τα 200 εκατομμύρια δολάρια το 1999 έφτασαν τα 3 δισ. το 2008, ενώ από πλεονασματικές έγιναν πολύ ελλειμματικές για την Ελλάδα.

Oι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης και του εθνομηδενισμού προσανατολίζονται προς την Κωνσταντινούπολη και τα Μικρασιατικά παράλια. Επικαλούνται τη… νοσταλγίας τους και την αγάπη τους για το… Οικουμενικό πατριαρχείο. Μια τέτοια ετεροβαρής οικονομική σχέση, αν παγιωθεί, πολύ δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί, λόγω της εγγύτητας και της μεγάλης διαφοράς στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά μεγέθη. Ναι στη βαλκανική περιφερειοποίηση της οικονομίας, που καθίσταται αναπόφευκτη στα πλαίσια της κρίσης της παγκοσμιοποίησης. Οχι στην τουρκοποίησή της. Αυτό είναι το σπουδαίο διακύβευμα, και πλέον όχι μόνον πολιτικό ή στρατιωτικό, αλλά και οικονομικό. Γι’ αυτό και, στο οικονομικό πεδίο, πρέπει να πραγματοποιηθούν επιλογές που ενισχύουν τις διαβαλκανικές σχέσεις, ενώ θα πρέπει να διευρυνθούν οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ MONTEGU BAY

ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ

ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ (ΑΡΜΕΝΙΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΣΣΥΡΙΟΙ)

ΕΦΟΣΟΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΜΕΡΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

''ΠΑΓΩΜΑ'' ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟ

Θεόδωρος Μπατρακούλης

Δρ Γεωπολιτικής

theothessalian@hotmail.com

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 14ης ΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΔΗΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 14ης ΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ‏

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε, στις 7:00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, το συλλαλητήριο, που κάλεσε το ΑΡΔΗΝ μαζί με πολλές ελλαδικές, κυπριακές, αρμενικές, ποντιακές και κουρδικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με σκοπό να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στον νεο-οθωμανισμό και τη σουλτανική επίσκεψη Ερντογάν, όπως και την πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Οι μισθοφόροι όμως του Παπανδρέου και του Χρυσοχοΐδη έδειξαν το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής που έχουν εγκαθιδρύσει τα αφεντικά τους, ΔΝΤ, Ε.Ε. και Ερντογάν. Η συγκέντρωση αντιμετώπισε ένα όργιο αστυνομικής βίας. Κλούβες και αναρίθμητοι άνδρες των ΜΑΤ απέκλεισαν τον χώρο, απαγορεύοντας την πρόσβαση και εγκλωβίζοντας τους πάνω από δύο χιλιάδες διαδηλωτές που κατάφεραν να φτάσουν στη συγκέντρωση. Η αστυνομική βία ήρθε να συμπληρώσει τις προβοκάτσιες του Καρατζαφέρη και των λοιπών ακροδεξιών, καθώς και την καραντίνα που έστησαν τα ΜΜΕ, αποσιωπώντας τόσο το πραγματικό νόημα της επίσκεψης των νέων επικυρίαρχων, όσο και οποιαδήποτε κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στο ξεπούλημα της χώρας.

Οι εκπρόσωποι του νεο-οθωμανισμού έπρεπε να στήσουν στο Χίλτον το πάρτι του ξεπουλήματος και των εγκαινίων της «νέας εποχής», της συγκυβέρνησης της Ελλάδας με τους νεο-οθωμανούς του Νταβούτογλου, ανενόχλητοι από τους Έλληνες πολίτες, που το δικαίωμα έκφρασής τους υποτίθεται ότι προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Κι όταν αυτοί διεκδίκησαν το αυτονόητο, το δικαίωμα να διαδηλώνουν σε μια ελληνική, όπως θέλουμε να πιστεύουμε, πρωτεύουσα, επιστρατεύτηκαν τα χημικά, το ξύλο και οι τραυματισμοί. Η διαδήλωση άντεξε και συνεχίστηκε παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις των ΜΑΤ. Η φωνή των διαδηλωτών ενάντια στο ξεπούλημα δεν πνίγηκε, κι ακούστηκε στους δρόμους της Αθήνας, παρά τα χημικά τα οποία αφειδώς χρησιμοποιήθηκαν. Για μας είναι μόνο η αρχή.

Ακούστηκαν τα συνθήματα:

- ΠΡΩΤΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ, ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

- ΚΥΠΡΟΣ -ΑΡΜΕΝΙΑ -ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ -ΑΙΓΑΙΟ -ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΙΑΙΟ

- ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

- ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΤΖΗ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥ

- ΠΑΡΕ ΤΗ ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ, ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ

- ΞΕΦΤΙΛΑ- ΞΕΦΤΙΛΑ ΦΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ,


Θα ακουστούν και πάλι στους δρόμους, παρά τη συνωμοσία της σιωπής που απλώνεται συστηματικά πάνω από την αγανάκτηση του λαού ενάντια στο ξεπούλημα της ζωής του και της χώρας του. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Περιοδικό ΑΡΔΗΝ, Εφημερίδα ΡΗΞΗ

Παρασκευή 14 Μαΐου 9:30 μ.μ.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τα χαλιά στρώθηκαν, τα λα...

Τα χαλιά στρώθηκαν, τα λά...

Από το Tiresias Press Blogspot
Παρασκευή 14.05 στις 6:05 μ.μ.
Τρίζουν τα κόκκαλα των ηρώων του 21 στον απόηχο του Εθνικού Ύμνου

"Γιατί τα‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά"..

Mε προπομπό 6 Τουρκικών μαχητικών F16 έφθασε ο Σουλτάνος στην Αθήνα !

Τουρκικά μαχητικά αλώνιζαν για περίπου μισή ώρα στον Εθνικό Εναέριο χώρο σε μια επίδειξη ισχύος λειτουργώντας παράλληλα ως προπομπός της άφιξης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα της Ελλάδος.Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι στιγμής "μούγκα στη στρούγκα"...


Από Κωνσταντινούπολης και μέσω Βόρειου Αιγαίου έφθασε στην Αθήνα η πολυμελής Τουρκική κουστωδία συνοδευόμενοι απο μαχητικά της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Να σημειωθεί οτι καθ'ολη τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας Τουρκικά πολεμικά πλοία έπλεαν γύρω από τα νησιά Χίου και Λήμνο, στο πλαίσιο των ασκήσεων που έχουν πραγματοποιούν οι Τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις.

Κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ακροβολισμένους ελεύθερους σκοπευτές υποδέχθηκε με τιμές την Τουρκική επιτροπή ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος .






Ο ιδρυτής του κουμπαρά διάσωσης της οικονομίας και πρόεδρος του Ελληνικού κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος υποδέχθηκε με τιμές τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη βουλή των Ελλήνων ενώ χαρακτηριστικές είναι και η τεράστιες σημαίες που κρέμασαν με τα Τουρκικά σύμβολα.



Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκε τον Σουλτάνο και ο Κάρολος Παπούλιας


Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μαζί με στελέχη της ΝΔ έσπευσαν να τον υποδεχθούν...


Άτυπη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και με τον κουμπάρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Καραμανλή ...



Η Τουρκική αποστολή που συνοδεύει τον Τούρκο πρωθυπουργό αποτελείται συνολικά από 320 άτομα ενώ η πομπή των αυτοκινήτων τους έφτανε τα 10 χιλιόμετρα.



Σε όλη τη διαδρομή της Τουρκικής κουστωδίας η κυβέρνηση φρόντισε να έχουν στολιστεί οι δρόμοι της Ελληνικής πρωτεύουσας με σύμβολα του Τουρκικού έθνους προκειμένου να νιώθουν οι Τούρκοι σαν στο σπίτι τους, οσαν να επρόκειτο για Εθνική εορτή


Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, η υπουργός Εκπαίδευσης Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογ.

Παπανδρέου και Ερντογάν θα κηρύξουν το απόγευμα στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα διαμένει η Τουρκική αντιπροσωπεία, την έναρξη της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος - Τουρκίας, η οποία αναμένεται να επισφραγισθεί με την υπογραφή σειράς συμφωνιών.



Ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας δείπνο προς τιμήν του Σουλτάνου σε εστιατόριο με θέα την Ακρόπολη.



Το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με δημοσιογράφους, οι οποίοι θα αποτυπώσουν με τα καλύτερα λόγια τα μηνύματα του Σουλτάνου δια μέσου των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης του λαουτζίκου.Ενώ αργότερα ο Σουλτάνος θα μετάσχει μαζί με τη σύζυγό του σε γεύμα που παραθέτει το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδος προς τιμήν του λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα.

Αποκλειστικές πηγές αναφέρουν οτι αμέσως μετά την επιστροφή του στην Τουρκία, την Τρίτη 18 Μαίου, ο Ρ.Τ.Ερντογάν, έχει σύσκεψη με τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ για να αποφασίσουν τη προμήθεια 123 νέων μεταφορικών ελικοπτερων! Τα ελικόπτερα αυτά θα κατανεμηθούν ως εξής: 30 στην Στρατοχωροφυλακή, 20 στο Στρατό Ξηράς, 6 Πολεμικό Ναυτικό, 6 Αεροπορία, 6 Ακτοφυλακή, 8 υπηρεσίας ασφαλείας

Πέρα όμως και απο αυτά...

Κι επειδή ορισμένοι κοιλιόδουλοι ξενολάτρες , δεν κατάφεραν ποτέ να αποβάλλουν τα κατάλοιπα της τουρκοκρατίας απο το DNA τους, μετα από 400 χρόνια Τουρκικού ζυγού.(δε μιλάμε για πολιτικούς αυτοί εξυπηρετούν συμφέροντα)

Για την ιστορία θυμίζουμε, τι γίνεται όταν σε αντίστοιχες περιπτώσεις επισκέπτονται οι "Έλληνες" πρωθυπουργοί την Άγκυρα...





Κρατήστε αυτές τις ένδοξες εικόνες και όσοι έχετε γερά νεύρα συντονιστείτε απόψε στις τηλεοράσεις σας για να απολαύσετε πως θα παρουσιάσουν το θέμα τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης (διαβάστε περισσότερα στο Διαδικασία εξημέρωσης)

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Το μνημόνιο συνεργασίας...
Κοινοποίηση
Πέμπτη 13 Μαίου 2010 στις 9:22 π.μ.
Μεταξύ των είκοσι συμφωνιών «συνεργασίας» που θα υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πεδίο της – υποτίθεται... «χαμηλής» – πολιτικής κατά την επίσκεψη του Σουλτάνου Ερντογάν στους υποτελείς του στην Αθήνα, δύο από τους στόχους των συζητήσεων βγάζουν μάτι: η «αμοιβαία μείωση εξοπλισμών» και η «ύλη των σχολικών βιβλίων».

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, ο στόχος θεωρείται... «εύκολος»...


● Η υπεροπλία της Τουρκίας – η οποία ακόμη και στη διάρκεια της δικής της επιτήρησης από το ΔΝΤ ενισχύθηκε, ενώ και τα επόμενα εξοπλιστικά της προγράμματα είναι ήδη δρομολογημένα – δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

● Από την άλλη η Ελλάδα, σε κατάσταση χρεοκοπίας, είναι αμφίβολο όχι μόνο αν μπορεί να ακολουθήσει, αλλά και αν... θέλει να διατηρήσει ένα επίπεδο στοιχειώδους ισορροπίας. Το σύνδρομο της «λευκής πετσέτας» ήδη κυριαρχεί στην κυβέρνηση.

Μιλώντας όμως για τα σχολικά βιβλία, καθώς ο στόχος είναι να εξεταστούν τρόποι ώστε να εξασφαλιστούν ο «σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα» και η «εξάλειψη εχθρικών αναφορών», μπορούμε υπερηφάνως να αναφωνήσουμε:

«Η Ρεπούση τώρα δικαιώνεται»!

Άνετα θα μπορούμε να περιγράψουμε ως «συνωστισμό» όχι μόνο την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και το Μεσολόγγι (άλλωστε και οι Μεσολογγίτες συνωστίστηκαν κατά την έξοδο – μην ακούτε να λένε ότι είχαν ρέψει από την πείνα του αποκλεισμού), τα Ψαρά, τη Χίο κ.λπ. Γιατί άλλωστε να μην περιγράψουμε και το Ζάλογγο ως μια πρώιμη μορφή αιωροπτερισμού; Αλλά και το Κούγκι δεν ήταν μια εξαίσια πρόβα για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Σημίτη και της Γιάννας;

Άλλωστε, αν δεν μας πιστεύετε, ρωτήστε και τους Καρατζαφερίσκους, που το έχουν βουλώσει κανονικότατα, αφού πρώτα ξεσήκωσαν τον κόσμο κατά της Γιαννάκου και της Ρεπούση.

Αλλά ξέχασα. Τώρα μιλάνε τα μεγάλα αφεντικά και το «εθνικό συμφέρον» της υπαγωγής στο ΔΝΤ. Κι όταν οι ισχυροί μιλούν, οι υποτελείς προσκυνούν. Κάνουν μόκο, γλείφουν το κόκαλο της εξουσίας – έστω και άνευ χαρτοφυλακίου – και κουνάνε την ουρά τους στον αφέντη.

Το λέω απλώς για ν’ αποδειχτεί άλλη μια φορά ότι, όταν γινόταν η μεγάλη φασαρία για το άθλιο εκείνο βιβλίο, η μόνη κατσάδα που είχε συνέπεια και βάθος δεν προερχόταν από (ακρο)δεξιά, αλλά από αριστερά – όσοι τέλος πάντων φώναξαν κι από κείνη την πλευρά.

Τώρα που ο Γιωργάκης θα τα βρει και θα τα συμφωνήσει, τώρα που η Ρεπούση θα δικαιωθεί και η οπαδός των... αγγλικών Διαμαντοπούλου θα κληθεί να εκτελέσει την όποια συμφωνία, να δούμε πόσοι θα βρουν τα κουράγια να θημηθούν τι έλεγαν τότε. Για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος...


Το παρόν εστάλη στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ από : anemogastri

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Το βάθαιμα της πολύπλευρης εξάρτησης, η αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν και οι εθνικά ασύμφορες λύσεις

Το βάθαιμα της πολύπλευρης εξάρτησης, η αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν και οι εθνικά ασύμφορες λύσεις

Στη διετία 2009-2010 συντελείται το οδυνηρό κλείσιμο του μεταπολιτευτικού πολιτικού κύκλου που συμπίπτει με την οικονομική/κοινωνική κατάρρευση της χώρας. Με την υπαγωγή της χώρας στην τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ συντελείται η ‘‘παράδοση των κλειδιών των ταμείων’’ της Ελλάδας στους ξένους. Εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς κρίσης επέλεξε η κυβέρνηση να δεχτεί στην Αθήνα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν. Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα στις 15 Μαίου θα πραγματοποιείτο μετά από πρόσκληση του ομολόγου του της Ελλάδας, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Ο Ερντογάν θα συνοδευόταν από πολλούς υπουργούς καθώς και δεκάδες Τούρκους επιχειρηματίες.
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μια εξαιρετικά βαθιά κρίση της δυτικής οικονομίας. Στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις θα ενισχυθούν οι τάσεις για περιφερειακή επικέντρωση και αναπροσανατολισμό της οικονομίας. Η Γερμανία επιλέγει την δημιουργία μιας Ευρώπης διαφόρων ταχυτήτων, όπου οι χώρες του Νότου θα εντάσσονται σε μια ζώνη όπου θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν οι μεταπρατικές δραστηριότητες, οι κλάδοι των υπηρεσιών και του τουρισμού, με φθηνό εργατικό δυναμικό. Σ’αυτές τις επιλογές εντάσσεται και η αντίληψη των ιθυνόντων κύκλων της Γερμανίας αναφορικά με Βαλκάνια και την Ελλάδα. Η Τουρκία, ακολουθώντας τα γεωπολιτικά δόγματα του Αχμέτ Νταβούτογλου, εκτιμά ότι μπορεί τώρα να προωθήσει στην ευρύτερη περιοχή μας την δημιουργία ενός περιφερειακού ενιαίου οικονομικού χώρου στον οποίο η ίδια μπορεί να είναι ηγεμονεύουσα δύναμη. Στην παρούσα φάση στο ευρύτερο γεωπολιτικό σύστημα Μέση Ανατολή-Καύκασος-Βαλκάνια, η Ουάσιγκτον έδειχνε να επιδοκιμάζει τις στρατηγικές επιλογές της Τουρκίας - άνοιγμα προς Ανατολάς, αλλά και προς τους Μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Τις ΗΠΑ ενδιαφέρει η προώθηση επιλογών της Αγκυρας: το κλείσιμο ανοιχτών μετώπων πολλών ετών - Αρμενία, Συρία -, ο επανακαθορισμός παλιότερων συμμαχιών - Ισραήλ -, η αυτοπαρουσίασή της Τουρκίας ως αξιόπιστου διαμεσολαβητή στη Μέση Ανατολή (Ιράν-Δύση, Ισραήλ-Συρία).
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. εξέφρασαν την διαφωνία τους ως προς την χρονική στιγμή της επίσκεψης. Η αυτοκρατορική επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αμφισβητεί το αναγνωρισμένο από το Θαλάσσιο Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια, διατηρώντας το casus belli. Στην Κύπρο, όπου το 1974 σημειώθηκε η πρώτη επέκταση της σύγχρονης Τουρκίας πέραν των συνόρων του φοβικού/στρατοκρατικού κράτους, η Αγκυρα επιμένει να διατηρεί τα στρατεύματά της στο κατεχόμενο τμήμα, ενώ το έχει πλημμυρίσει με εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους (σχεδόν 9/10 του εκεί πληθυσμού). Προωθείται μεθοδικά η επιβολή λύσης παρόμοιας με αυτή του σχεδίου Ανάν και δυσμενέστερου για τους ελληνοκυπρίους. Ουσιαστικά, στο πλαίσιο των ΝΑΤΟïκών σχεδιασμών, η Τουρκία προωθεί την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου υπό τον έλεγχό της. Συνεχίζονται μεθοδικά η προπαγάνδα περί μιας ‘‘τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’’ και ‘‘των δικαιωμάτων της που παραβιάζει το ελληνικό κράτος’’ και ποικίλες προκλήσεις μειονοτικών παραγόντων που συνδέονται στενά με το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής (που έχει κατ’επανάληψιν υπερβεί τα όρια που τίθενται από το Διπλωματικό Δίκαιο και λειτουργεί ανεξέλεγκτα από την ελληνική Πολιτεία). Οι αντιδράσεις στην προπαγάνδα αυτή και στη διαβρωτική δράση του Προξενείου από ελληνικής πλευράς είναι υποτονικές/σποραδικές. Αλλωστε σχεδόν όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου, επέτρεψαν στους μουσουλμάνους υποψηφίους τους, κατά τις περυσινές ευρωεκλογές και τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, να αναφέρονται ανοικτά σε ‘‘τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη’’. Ο πρωθυπουργός της νεοοθωμανικής Τουρκίας θέλει να προωθηθούν και αλλαγές στα διδακτικά βιβλία ιστορίας με το πρόσχημα της αφαίρεσης από την διδακτέα ύλη θεμάτων και φράσεων που προωθούν την ''καλλιέργεια στερεοτύπων εναντίον των Τούρκων''. Σ'αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί η συμμετοχή στην τουρκική αντιπροσωπεία και της υπουργού Παιδείας της Τουρκίας Τσουμπουκτσού.
Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε εκδηλώσει πολλές φορές την διάθεση να συσφίγξει τις σχέσεις με την Τουρκία προτείνοντας και ομοσπονδία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου. Ο πόλεμος και η κατοχή της Κύπρου το 1974, αποκάλυψαν την προοπτική αυτών των σχεδίων. Σήμερα η σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την «διπλωματία του ζεϊμπέκικου», την ελληνοτουρκική οικονομική και πολιτική συνεργασία, που περιλαμβάνει κοινές τουριστικές επενδύσεις στο Αιγαίο, σχέδια για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού του πλούτου, παρά το casus belli, τις ‘‘γκρίζες ζώνες’’ και τις καθημερινές παραβιάσεις. Η πολιτική που υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εγκυμονεί εθνικές περιπέτειες. Οδηγεί σε ουσιαστική ακύρωση της - κατακτημένης με λαïκούς αγώνες αιώνων - εθνικής ανεξαρτησίας. Τώρα βαδίζουμε σε μια διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαπραγμάτευση ολισθηρή, που οδηγεί σε λύσεις εθνικά μη ανεκτές.
Στις παρούσες συνθήκες υπάρχει για την Ελλάδα ένας τεράστιος κίνδυνος: η δορυφοροποίηση στο νεο-οθωμανισμό. Δηλαδή, η τάση ενίσχυσης των ανταλλαγών και των σχέσεων με την Τουρκία, που τείνει να μεταβληθεί στον νέο περιφερειακό ιμπεριαλιστικό υποσταθμό της περιοχής. Αντί, η Ελλάδα να οικοδομήσει με τις βαλκανικές χώρες έναν οικονομικό και πολιτικό πόλο στα πλαίσια της Ευρώπης, ανοικτό τόσο προς τη Δυτική, όσο και προς την Ανατολική Ευρώπη, κινδυνεύει να υποταχθεί στον αναδυόμενο νεοοθωμανισμό. Οι Τούρκοι έχουν πλήρη συνείδηση για κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σελίμ Εγκελί, σε συνέντευξή στην τουρκική οικονομική εφημερίδα Referans (Μάρτιος του 2010), υπογραμμίζει πως «η δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας μπορεί να γίνει ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών - και όχι μόνο - σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Ηδη οι εμπορικές ανταλλαγές έχουν υπερδεκαπλασιαστεί σε μια δεκαετία, και από τα 200 εκατομμύρια δολάρια το 1999 έφτασαν τα 3 δισ. το 2008, ενώ από πλεονασματικές έγιναν πολύ ελλειμματικές για την Ελλάδα.
Oι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης και του εθνομηδενισμού προσανατολίζονται προς την Κωνσταντινούπολη και τα Μικρασιατικά παράλια. Επικαλούνται τη… νοσταλγίας τους και την αγάπη τους για το… Οικουμενικό πατριαρχείο. Μια τέτοια ετεροβαρής οικονομική σχέση, αν παγιωθεί, πολύ δύσκολα μπορεί να αντιστραφεί, λόγω της εγγύτητας και της μεγάλης διαφοράς στα γεωγραφικά και πληθυσμιακά μεγέθη. Ναι στη βαλκανική περιφερειοποίηση της οικονομίας, που καθίσταται αναπόφευκτη στα πλαίσια της κρίσης της παγκοσμιοποίησης. Οχι στην τουρκοποίησή της. Αυτό είναι το σπουδαίο διακύβευμα, και πλέον όχι μόνον πολιτικό ή στρατιωτικό, αλλά και οικονομικό. Γι’ αυτό και, στο οικονομικό πεδίο, πρέπει να πραγματοποιηθούν επιλογές που ενισχύουν τις διαβαλκανικές σχέσεις, ενώ θα πρέπει να διευρυνθούν οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ MONTEGU BAY
ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ
ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ (ΑΡΜΕΝΙΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΣΣΥΡΙΟΙ)
ΕΦΟΣΟΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΜΕΡΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΝΕΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
''ΠΑΓΩΜΑ'' ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟ
Θεόδωρος Μπατρακούλης
Δρ Γεωπολιτικής
theothessalian@hotmail.com

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Παρασκευή 14 Μαίου, ώρα 19.00


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ



Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε εκδηλώσει πολλές φορές τη διάθεση να συσφίξει τις σχέσεις του με την Τουρκία, προτείνοντας μια ομοσπονδία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και… Κύπρου. Βεβαίως, ο πόλεμος και η κατοχή της Κύπρου το 1974, φανέρωσαν την πραγματική προοπτική των σχεδίων του.

Σήμερα, 40 χρόνια μετά, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, τα χειρότερα φαντάσματα του παρελθόντος επανέρχονται. Μήπως,ο Γεώργιος Παπανδρέου, εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, με τη βοήθεια του μαθητευόμενου υπουργού του, θα προωθήσει ανάλογα σχέδια με εκείνα του εμπνευστή και εκτελεστή της δικτατορίας, 40 χρόνια πριν;

Αυτή τη φορά η σύσφιξη των σχέσεων περνάει μέσα από τη «διπλωματία του ζεϊμπέκικου», τηνελληνοτουρκική οικονομική και πολιτική συνεργασία, που περιλαμβάνει κοινές τουριστικές επενδύσεις στο Αιγαίο, σχέδια για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού του πλούτου παρά το casus belli, τις γκρίζες ζώνες και τις καθημερινές παραβιάσεις. Στη Θράκη προωθούν ήδη τη συγκυριαρχία, την οποία θρασύτατα επισφραγίζουν με την αναγγελθείσα κοινή επίσκεψη Ερντογάν-Παπανδρέου, ενώ σε συνεργασία με τον Κύπριο πρόεδρο Χριστόφια ετοιμάζονται να παραδώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα χέρια των Τούρκων εισβολέων, επαναφέροντας ουσιαστικά το καταδικασμένο Σχέδιο Ανάν και μάλιστα σε χειρότερηεκδοχή

Όλα αυτά μέσα από μεικτά ελληνοτουρκικάυπουργικά συμβούλια, που επιθυμεί να προωθήσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργόςτου «από το εξωτερικόν», την ίδια στιγμή που η Τουρκία θέλει να αναδυθεί ως οικονομική, πολιτική και στρατιωτική περιφερειακή υπερδύναμη, σπρωγμένη από τους Αμερικανούς, τους Άγγλουςκαι το ΝΑΤΟ, και να πετύχει αυτό που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει επανειλημμένα σε δημόσιες εμφανίσεις του αποκαλέσει «συμπατριωτισμό», δηλαδή «συγκυριαρχία»της Τουρκίας με τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

Στα πλαίσια αυτής της «συγκυριαρχίας» επισκέπτεται τη χώρα μας στις 14-15 Μαΐου ο Ερντογάν. Μια χώρα, που απειλείται με εκποίηση από το ΔΝΤ και τους Γερμανούς, υποδέχεται ένανεπεκτατικό και επιθετικό γείτονα, που ποτέ δεν έπαψε να θέτει ζητήματα πουυπονομεύουν άμεσα και καίρια την εθνική μας ανεξαρτησία. Έναν γείτονα που δεν αρκείται στις προκλήσεις από τα ανατολικά, αλλά σιγοντάρει και την αδιαλλαξία των Σκοπίων και τις αλβανικές προκλήσεις, ενώ κάνει ό,τι μπορεί για ναεπιδεινώσει το ζήτημα των λαθρομεταναστών, αρνούμενος να εφαρμόσει τη συμφωνίαγια την επαναπροώθησή τους.

Ο ελληνικόςλαός πρέπει να αντιδράσει άμεσα στα σχέδια αυτά. Και ο τουρκικόςνεο-οθωμανισμός δεν είναι παντοδύναμος. Στο εσωτερικό, ο κουρδικός λαός συνεχίζει αδιάλειπτα τον αγώνα του για αυτοδιάθεση, Παράλληλα, τα σχέδιαγια υποταγή των γειτονικών χωρών προσκρούουν σε αυξανόμενες αντιδράσεις. Η αρμενική κυβέρνηση, μετά την κινητοποίηση των Αρμένιων σε όλο τον κόσμο, υποχρεώθηκε ναπαγώσει τις συνομιλίες με τους Τούρκους. Στην Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού απορρίπτει τις απαράδεκτες υποχωρήσεις της ηγεσίας του, όπως φάνηκε από όλες τις δημοσκοπήσεις, και η ΕΔΕΚ αποχώρησε από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η προσπάθεια προσεταιρισμού των Αράβων, των Παλαιστινίων και του Ισλάμ οδηγεί σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπυ στις ΗΠΑ. Ακόμα και στην Ελλάδα το φιλοτουρκικό λόμπυ υφίσταται ήττες, όπως φάνηκε και με τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ., ενώ ο ελληνικός λαός είναι συντριπτικά ενάντιος σε μια δήθεν φιλία με εκείνον που επιβουλεύεται καθημερινά την ανεξαρτησία μας.

Μπορούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να καταγγείλουμε τις πολιτικές που μας εκποιούν τα εθνικά μας δικαιώματα. Να καταγγείλουμε τις «φιλικές χειρονομιές» που ανοίγουν το δρόμο για τη νομιμοποίηση και πολιτική αποδοχή μιας επιθετικής χώρας. Η φιλία των λαών δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την εκχώρηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας στον περιφερειακό υποπράκτορα του ιμπεριαλισμού.

Να συγκροτήσουμε μια εναλλακτική εξωτερική πολιτική σε συμμαχία με τους Κούρδους, τους Αρμένιους, τους Σέρβους, τους βαλκανικούς λαούς, με όλους εκείνους που απειλούνται από τον τουρκικό νεο-οθωμανισμό, καθώς και με τους λαούς της Νότιας Ευρώπης, και να οικοδομήσουμε στενότερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.



ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ



· ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

· ΚΑΜΙΑ ΦΙΛΙΑ ΜΕΟΣΟΥΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

· ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΣΣΥΡΙΩΝ



ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΜΑΪΟΥ ΣΤΙΣ 7:00 μ.μ.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ





ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

ΑΡΔΗΝ

ΑΣΚΕ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ-ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΗΚΚΙ

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΟΙΚΟΛΟΓΕΙΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΡΗΞΗ

ΣΑΚ

ΣΕΥΑΕΚ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


--
Για περισσότερες επιλογές, επισκεφθείτε την ομάδα στη διεύθυνση http://groups.google.com/group/ardin_rixi?hl=el.


poreiatel.jpg

Γραφεία Γκρίζων Λύκων στην Ελλάδα;

Γραφεία Γκρίζων Λύκων στην... Ελευσίνα

(από το μπλογκ http://www.enkripto.com/2010/05/blog-post_3728.html)
ΣΑΒΒΑΤΟ, 08 ΜΑΪΟΥ 2010

Kαι εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα, μια είδηση σαν την παρακάτω, σε κάνει να αναθεωρήσεις.. Γραφεία της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων στήθηκαν εντελώς φανερά και απροκάλυπτα σε ισόγειο κεντρικότατου σημείου της Ελευσίνας! Στον συγκεκριμένο χώρο αναρτήθηκαν σε εμφανή σημείο γνωστά σύμβολα των .."ιδεαλιστών" (ulkucu) όπως αυτοαποκαλούνται τα μέλη του κόμματος Εθνικιστικής δράσης, όπως ο γκρίζος λύκος, οι τρεις ημισελινοι συνοδευόμενα απο τα σχετικά συνθήματα.

Θορυβημένοι οι κάτοικοι της περιοχής κατείγγειλαν το γεγονός στον δήμαρχο της πόλης ο οποίος κάνοντας "ρελάνς προοδευτικότητας" στον Νομάρχη Χίου, φέρεται να καθυσήχασε τους συμπολίτες του λέγοντας πως έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να αναρτά ότι σύμβολα θέλει.. Σεβόμενοι απολύτως τις προοδευτικές απόψεις των τοπικών αρχόντων και προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξηγήσεως, θα θέλαμε να διευκρινήσουμε πως :
α) το συγκεκριμένο "σωματείο" δεν αποτελεί ΜΚΟ υπερ της προστασίας του συμπαθέστατου ζώου της στέπας, β) τα τσιγκελωτά μουστάκια των Τούρκων παρακρατικών δεν έχουν ουδεμία σχέση με το αντίστοιχο "αξεσουάρ" της αμερικανικής γκέι κοινότητας.

Η ιδεολογία του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) είναι ένα μείγμα Παντουρκισμού-Παντουρανισμού με δόσεις ισλαμισμού και εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Τον Εθνικισμό (milliyetçilik), τον Τουρκο-Ισλαμισμό (ülkücülük) και τον Παντουρκισμό (Nizam-i Alem) ο οποίος προωθεί την ιδέα ενός neue ordnung υπό την ηγεσία του Τουρκικού κόσμου.

Ως γνωστόν η συγκεκριμένη οργάνωση διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες -στην ουσία είναι συγκοινωνούντα δοχεία- και έχει στο ενεργητικό της πλούσια ανθελληνική δράση (συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαγιών του 1994 στην Ρόδο). Μετά από την εδραίωση της παρουσίας της στην Θράκη φαίνεται πώς προωθείται η εξάπλωση και σε άλλες περιοχές της χώρας με έντονη παρουσία μουσουλμανικού στοιχείου, όπως η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας. Όλως τυχαίως όχι μακριά απο τον συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται 2 μουσουλμανικά τζαμιά..

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΔΗΝ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ‏

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΔΗΝ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ‏

Από τον Δεκέμβριο του 2008, ο χώρος μας δεν κουράστηκε να επισημαίνει τα πραγματικά, βαθιά αδιέξοδα που σφραγίζουν τις τάσεις της μηδενιστικής αντίδρασης που επεδίωκαν την ολοκληρωτική κυριαρχία στις διαδηλώσεις και στους χώρους αμφισβήτησης της ελληνικής κοινωνίας.
Και τρέμαμε κυριολεκτικά για την τροπή που θα μπορούσαν να πάρουν αυτά τα αδιέξοδα. Το είχαμε επισημάνει τον Δεκέμβριο του 2008, εισπράττοντας πολλές ύβρεις και πολλές επικρίσεις Και όμως, σήμερα, τα επεισόδια που εξαπέλυσαν οι υστερικοί γόνοι νεοελλήνων μικροαστών κατέληξαν, με τη δολοφονία τριών εργαζόμενων της Μαρφίν Μπανκ, να υπονομεύσουν τις μαζικότατες αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας ενάντια στα λαοκτόνα μέτρα που επιβάλουν οι δυνάμεις κατοχής του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον και εφαρμόζει με ζήλο η κυβέρνηση-μαριονέτα. Δεν αποτελούν μόνο το καλύτερο δυνατό δώρο προς την κυβέρνηση, αλλά και στις κατοχικές δυνάμεις, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση του ελληνικού λαού.
Δίνουν την καλύτερη αφορμή στους μεγάλους κερδοσκόπους, και τις δυνάμεις από την Ευρώπη και την Αμερική –που θέλουν να τελειώνουν μια για πάντα την Ελλάδα (από την Γκόλντμαν Ζακς, μέχρι την Άγκελα Μέρκελ), και να την οδηγήσουν σε ολοκληρωτική πτώχευση και κατάρρευση–, να χρησιμοποιήσουν και το επικοινωνιακό χαρτί μιας «χώρας βανδάλων, κανιβάλων, δολοφόνων», το οποίο ήδη παρουσιάζεται σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα της Οργουελιανής Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Το δίδαγμα είναι τραγικό. Μια ολόκληρη κοινωνία, άφησε μερικά υστερικά μικροαστικά μηδενικά να συκοφαντήσουν κάθε εξέγερση και αντίσταση και να την υποκαταστήσουν με την ασχήμια που κουβαλούν και την όποια παρουσιάζουν ως «κίνημα». Και γι αυτό ευθύνονται πολλοί: Και πρώτα απ’ όλα μια σάπια και χωρίς όραμα κοινωνία. Αυτό όμως δεν μπορεί να βγάζει λάδι κόμματα και παρατάξεις: Aπό το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση που σιγοντάριζε την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να κάνει πόλεμο φθοράς στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ που νόμιζε ότι θα μεταφράσει τις σπασμένες βιτρίνες σε έδρες στο κοινοβούλιο, καθώς και τα θλιβερά υπολείμματα της κάποτε εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, και τους παχυλά αμειβόμενους κονδυλοφόρους και παπαγαλάκια εφημερίδων και τηλεοράσεων· όλους εκείνους που πίστευαν πως μπορούν να «χρησιμοποιήσουν» για λογαριασμό τους αυτό το άλογο και ανορθολογικό στοιχείο.
Αυτό όμως σήμερα εξελίσσεται –ως παραμορφωτική εικόνα της κοινωνίας μέσα από την οποία ξεπήδησε– σε τέρας, εγκληματώντας εναντίον του ίδιου του λαού στ' όνομα του οποίου υποτίθεται ότι δρα. Και η ιστορία θα γράψει ότι με τη δική τους συμβολή, θέριεψε η κατοχή και η κατάρρευση της χώρας μας. Κατάφεραν να επιτύχουν την μεγαλύτερη προβοκάτσια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Έστω ή ακόμα χειρότερα αν πρόκειται για αυτοπροβοκάρισμα.
Ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος. Οι κηδεμόνες και οι κατακτητές από Δύση και Ανατολή έρχονται στην πατρίδα μας, για να μείνουν. Ταυτόχρονα ως κοινωνία έχουμε πιάσει πάτο. Εμείς το Άρδην και η Ρήξη, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο πλευρό της άλλης Ελλάδας, του μαχόμενου αντιστασιακού ελληνισμού, προσπαθώντας να μπολιάσουμε ξανά με ελπίδα και όραμα για εθνική απελευθέρωση, κοινωνική χειραφέτηση, οικολογία και κοινοτισμό, τις πραγματικές ανατρεπτικές διαθέσεις του ελληνικού λαού.. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε ο θάνατος των τριών αδικοχαμένων νέων να μη μεταβληθεί σε όπλο στα χέρια της Κυβέρνησης και των κατοχικών δυνάμεων, προσφέροντας μια εναλλακτική πρόταση αλλαγής της κοινωνίας στη νεολαία που επιθυμεί να δώσει αυθεντικό περιεχόμενο στην εξέγερσή της

Περιοδικό Άρδην –Εφημερίδα Ρήξη
Τετάρτη 6 Μαΐου, 18:00

Η αφύπνιση και η δημοκρατική αντίσταση των πολιτών διέξοδος στην κατάρρευση-υποταγή της χώρας

Η αφύπνιση και η δημοκρατική αντίσταση των πολιτών διέξοδος στην κατάρρευση-υποταγή της χώρας

Τα θλιβερά γεγονότα στο κατάστημα της Μαρφιν είναι νωπά! Ο τραγικός χαμός τριών νέων άνθρωποι (και του αγέννητου) προκαλούν αποτροπιασμό, βαραίνουν τις ψυχές μας!
Τα πορίσματα των ανακριτικών και δικαστικών αρχών θα αποφανθούν... Οι απόψεις που εκφράζονται, ιδιαίτερα ας απασχολήσουν το νού μας, ας τις σκεφτούμε και ας ...μετρήσουμε όλοι τις ενέργειές μας.
Κάποιες σκέψις της πρώτης μέρας: Ti εξυπηρετούν με τη δολοφονική αυτή προβοκάτσια, οι αυτουργοί της επίθεσης - φυσικοί και ηθικοί;
α) Αυτή η μεγαλειώδης διαδήλωση, η φοβερή έκρηξη θυμού έναντι των πολιτικών τόσο πολλών πολιτών και της νεολαίας της Αθήνας (ίσως και περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν συνολικά σήμερα στις συγκεντρώσεις της Αθήνας) να αμαυρωθεί και να μην απασχολεί όσο θα έπρεπε τον διάλογο ανάμεσα στους πολίτες...
β) Να αποσπαστεί το ενδιαφέρον των πολιτών από την ψήφιση την επόμενη μέρα (Πέμπτη 6 Μαίου) στη Βουλή της νέας δέσμης μέτρων που απαίτησαν το ΔΝΤ και οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δανειστές του ελληνικού δημοσίου και από τις βαριές, οδυνηρές συνέπειές τους.
Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Συνέχιση του ΑΓΩΝΑ για ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟ!
Να απαιτήσουμε:
Προκήρυξη ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ αναφορικά με την συνολική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της χώρας.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ από την παρούσα καθολική κρίση.
ΟΧΙ στη νεοκατοχική πολιτική ΔΝΤ-Γερμανών-ΕΕ-Τουρκίας, πολιτική κατάργησης της εθνικής μας ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, πολιτική βάναυσης καταπάτησης δικαιωμάτων εργαζομένων, συνταξιούχων, νεολαίας!
Δίκαιη, παραδειγματική ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ για την λεηλασία του δημοσίου χρήματος και τα οικονομικά-πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και τις ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ σε ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟ-ΘΡΑΚΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟ!
Βλ. και τη σχετική ανακοίνωση των Αρδην-Ρήξης (αναρτημένη στο www.ardin.gr)

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Το φυλακτό της σοδειάς

Κυριακή, 02 Μαΐου 2010
ΤΟ ΦΥΛΑΚΤΟ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ


Ήταν μια συνήθεια που διατηρούσαν από την αυγή της γεωργίας οι αγρότες της Θεσσαλίας να πηγαίνουν το πρωί της Πρωτομαγιάς στα χωράφια με τα χλωρά δημητριακά, να κόβουν μερικά μακριά στάχια και να πλέκουν με αυτά ένα σταυρό που τον έλεγαν ψαθίτσα. Αυτό το μικρό κομψοτέχνημα το οποίο λειτουργούσε σαν φυλακτό για τη σοδειά, το κρεμούσαν στην πόρτα του σπιτιού και το διατηρούσαν κατόπιν σε ένα τοίχο όλο το χρόνο.

Αν και η σπουδαία αυτή συμβολική πράξη γίνονταν την Πρωτομαγιά, το γεγονός δεν είχε να κάνει σε τίποτα με την τρέχουσα έννοια του εορτασμού των λουλουδιών ή των εργατικών αγώνων αλλά απλά συνέπιπτε με την πρώτη ημέρα του Μάη που τα γαλατωμένα (λέγονται έτσι γιατί οι χυμοί στους χλωρούς καρπούς των δημητριακών μοιάζουν σαν το γάλα) και είχαν σκοπό την ευλογία για την ευνοϊκή πορεία μέχρι την ωρίμανση και τη συγκομιδή.

Μέχρι λίγα χρόνια πριν, την ημέρα αυτή που τα σχολεία σε κάθε χωριό πήγαιναν εκδρομή σε κάποιο όμορφο μέρος, οι δάσκαλοι έβαζαν τα παιδιά που ήδη ήξεραν λίγα πράγματα από τα σπίτια τους για τη συνήθεια, να πλέκουν ψαθίτσες και επαινούνταν η καλύτερη.

Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας οι ψαθίτσες σχεδόν ξεχάστηκαν και μόνο λίγοι ηλικιωμένοι αγρότες την θυμούνται. Σε αυτούς απευθύνθηκε ο Μπάμπης Τσιχτής από το χωριό Καλογριανά της Καρδίτσας οποίος προσπαθεί να αναβιώσει τη συνήθεια για να συμπληρώσει τις πληροφορίες και να βελτιώσει την τεχνική του ώστε αύριο να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στο αίτημα της ημέρας που θέλει την αναβίωση της συνήθειας.

Γι’ αυτό το λόγο προχθές πήγαμε μαζί στο χωράφι του Βάϊου Απάλα, στη Μαραθέα όπου τα στάχια ήταν ήδη αρκετά ψηλά και δίδαξε στους μικρούς Αλέξανδρο και Ορέστη Γρίβα αλλά και σε όσους τον παρακολουθούσαμε πως πλέκουν την ψαθίτσα για να μη ξεχάσουν οι επόμενες γενιές πως η σοδειά δε σημαίνει μόνο γεμάτο αμπάρι αλλά και ζωής ευλογία.

Στη φωτογραφία, οι "μαθητές" Αλέξανδρος και Ορέστης Γρίβας, ο "δάσκαλος" Μπάμπης Τσιχτής, ο Χρήστος Γρίβας και ο Βάϊος Απάλας.
Αναρτήθηκε από actimon στις 8:37 π.μ.

Tι σημαίνει Ιθάκη;

Τι σημαίνει Ιθάκη;
24/04/2010 Δαμιανός Βασιλειάδης
από το ιστολόγιό του αρρογράφου www.damonpontos.gr

Ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο έστειλε το μήνυμα ότι η Οδύσσεια για μια νέα Ιθάκη αρχίζει. Εξέφρασε μάλιστα τη σιγουριά του ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί!!!

Αναρωτιέμαι αν συνειδητοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, επικαλούμενος την Οδύσσεια του Ομήρου, τι στην πραγματικότητα σημαίνει ο παραλληλισμός του «δρόμου για την Ιθάκη». Αν δεν πρόκειται για άγνοια, τότε πρόκειται για την περίπτωση που λέει ο λαός: «Η λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια».

Επικαλούμενος το έπος της Οδύσσειας τονίζει στο λόγο του τα ακόλουθά:

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό. Όμως, πλέον, ξέρουμε το δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά. Μπροστά μας έχουμε ένα ταξίδι με απαιτήσεις από όλους μας, αλλά με μια νέα συλλογική συνείδηση και κοινή προσπάθεια θα φθάσουμε εκεί ασφαλείς, πιο σίγουροι, πιο δίκαιοι, πιο περήφανοι».1

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορούσε να κάνει πιο αποτυχημένο ή, με μια άλλη εκδοχή, πετυχημένο παραλληλισμό.

Γνωρίζει άραγε, τι γράφει ο ποιητής στην Οδύσσεια σχετικά; Για όσους δεν διάβασαν το αριστούργημα αυτό της παγκόσμιας λογοτεχνίας, θα παραθέσουμε ορισμένα χωρία, που δείχνουν πραγματικά, τι περιμένει τον Ελληνισμό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Παπανδρέου, αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος είναι ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του είναι οι ΄Ελληνες:

Αποφασίζοντας ο Δίας να στείλει τον Οδυσσέα στην Ιθάκη, λέει:

Για τρέχα, Ερμή – μαντατοφόρο μας δεν έχουμε άλλο, ξέρεις-

τον ορισμό μας τον αλάθευτο της ομορφομαλλούσας

ξωθιάς να πεις, ο καρτερόψυχος να στρέψει πια Οδυσσέας,

πίσω στο σπίτι του, ασυντρόφιαστος κι από θεούς κι ανθρώπους.

Ο Οδυσσέας γυρίζει στην Ιθάκη ασυντρόφιαστος κι από θεούς κι ανθρώπους.2 Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοί του (οι ΄Ελληνες) θα έχουν γκρεμοτσακιστεί και μόνος θα γυρίσει στην Ιθάκη.

Το λέει ο Όμηρος στην αρχή της τραγωδίας:

…κι όμως δεν τους γλύτωσε, κι ας το ποθούσε τόσο.

Τι από τις ίδιες τους εχάθηκαν τις ανομιές εκείνοι –

Οι ανέμυαλοι, που τ’ ουρανόδρομου τα βόδια εφάγαν Ήλιου,

Κι αυτός τη μέρα τους αρνήστηκε του γυρισμού. Για τούτα

Και μας για λέγε, κάπου αρχίζοντας, κόρη θεϊκιά του Δία.3

Αφού οι σύντροφοι του Οδυσσέα φάγανε τα βόδια του Ήλιου, λέει ο ποιητής με το στόμα του Οδυσσέα:

Τρόπος γιατριάς πια δεν απόμενε, τι είχαν σφαχτεί οι γελάδες!

Ίδια στιγμή οι θεοί τους έστελνα σημάδια: τα τομάρια

Εσέρπαν και τα κρέατα ολόγυρα στις σούβλες μοκανιόνταν,

Ψημένα κι άψητα, κι ακούγονταν βοδιών φωνές τρογύρα.

Έξι μερόνυχτα ξεφάντωναν οι γκαρδιακοί συντρόφοι

του Γήλιου τις γελάδες τρώοντας τις πιο παχιές που επιάσαν.4

Τις ορμήνιες να μη φαν τα βόδια για να γλυτώσουν, αμέλησαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα, γι’ αυτό ήρθε το μοιραίο:

και βρείτε εκεί τα’ αρνιά τα ολόπαχα να βόσκουν και τα βόδια

του Γήλιου, που τα πάντα πάνωθε θωρεί κι ακούει τα πάντα.

Χέρι σ’ αυτά αν δεν βάλεις έχοντας το γυρισμό στο νου σου,

Μπορείτε με τα χίλια βάσανα να’ ρθείτε στην Ιθάκη.

Μα να βάλεις χέρι, τότε χάθηκες κι εσύ και το καράβι

κι οι σύντροφοί σου, αυτή είν’ η ορμήνια μου. Και συ να γλυτώσεις,

Θα φτάσεις πίσω δίχως σύντροφους, αργά, συφοριασμένος.5

Αυτά τα αποκαλυπτικά μας διηγείται ο ποιητής. Εμείς απλώς θα αναλύσουμε τις αναλογίες.

Αν λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου παραλληλίζει το εαυτό του με τον Οδυσσέα, το καράβι με την Ελλάδα και του συντρόφους του με τους ΄Ελληνες ή τον Ελληνισμό, τότε βγαίνουν τα συμπεράσματα, χωρίς πολύ σκέψη.

Πρώτον, πως ότι και να γίνει ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα γλυτώσει και μάλιστα με πλουσιοπάροχα δώρα που θα του δώσουν οι Φαίακες. ΄Αραγε οι Φαίακες να είναι εκείνοι που τον στηρίζουν; Και ποιοι είναι αυτοί άραγε; Ας βγάλει ο καθείς τα συμπεράσματά του. Όμως σίγουρο είναι ότι με τη χρεοκοπία της η Ελλάδα και καταλήγοντας στο ΔΝΤ θα βουλιάξει. Οι ΄Ελληνες θα πνιγούνε, ούτως ή άλλως. Το είπε και ο Γκουρού της οικονομίας Σόρος, ο οποίος τονίζει ότι με τα υψηλά επιτόκια θα οδηγηθούμε σ’ ένα φαύλο κύκλο θανάτου: «Υπάρχει ο πραγματικός κίνδυνος να έχει η Ελλάδα να πληρώσει μεγάλα επιτόκια και να μη βγει ποτέ από την κρίση, επειδή θα πρέπει στη συνέχεια να γίνουν και άλλες μειώσεις στον προϋπολογισμό, που θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση, η οποία θα επιφέρει μείωση κρατικών εσόδων».

Το μόνο που δεν ταιριάζει σ’ όλη αυτή την παράθεση και τον παραλληλισμό με την Οδύσσεια, είναι ότι εκείνοι που φάγανε τα βόδια του Ήλιου και το γλένταγαν, δηλαδή εκείνοι που καταλήστεψαν το κράτος, δεν θα πνιγούν, δηλαδή δεν θα πληρώσουν. Το παρακράτος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας (Η Σκύλλα κα η Χάρυβδη) και οι διαπλεκόμενοι μαζί τους θα βγουν το πολύ με μερικές γρατζουνιές από την κρίση.

Εκείνοι που θα πληρώσουν είναι πάντοτε τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πάντοτε πληρώνουν και τώρα πάλι θα πληρώσουν τις ανομίες και τα ανομήματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κι εκείνων που για διάφορους λόγους (ιδιοτελείς ή μη) τους στήριξαν.6

Γιατί να πληρώσουν οι έντιμοι και ανιδιοτελείς πολίτες, ή όσοι, εν πάση περιπτώσει, έχουν απομείνει ακόμη;

Δεν θα τα καταφέρουμε λοιπόν όλοι μαζί!!!

Συμπέρασμα: Οι εμείς ή εσείς! Συνένοχοι δεν θα γίνουμε!

Μαζί, δεν υπάρχει λύση!

1 Ο Γιώργος Παπανδρέου προσθέτει στην ομιλία του και τα εξής απαράδεκτα: «Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση». Το κληροδότημα όμως, για το οποίο μιλάει ο Γιώργος Παπανδρέου προέρχεται από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας από την μεταπολίτευση και δώθε!

2 Ομήρου Οδύσσεια, μετάφραση Καζαντζάκη – Κακριδή, Αθήνα 1965, (Οδύσσειας Ε, 29 –32)

3 Ομήρου Οδύσσεια, ό., π., σ. 17 (Οδύσσεια Α, 5 -10).

4 Ό., π. σ., 173 (Οδύσσεια Μ, 93 -98).

5 Ό., π., σ. 150 (Οδύσσεια, 108 -114).

6 Βλ. άρθρο μου στο ιστολόγιό μου www.damonpontos.gr , με τίτλο: «Το Παρακράτος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας»

Η κατάρρευση ενός μοντέλου, η λεηλασία της Ελλάδας και ο νεοοθωμανισμός

Η κατάρρευση ενός μοντέλου, η λεηλασία της Ελλάδας και ο νεοοθωμανισμός

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε την κυβερνητική εξουσία με το σύνθημα ‘‘λεφτά υπάρχουν’’. Παρέλαβε τη χώρα με υψηλό έλλειμμα μεν αλλά και ικανοποιητική δανειστική ικανότητα. Επτά μήνες μετά ‘‘παραδίδουν τα κλειδιά των ταμείων’’ της Ελλάδας στους ξένους. Πλήθαιναν διαρκώς οι αναλύσεις/εκτιμήσεις, διευρυνόταν ο προβληματισμός αλλά και η συνειδητοποίηση για το τι πραγματικά θα υποστούν οι πολίτες της Ελλαδας από το ''πολύχρονο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης''. Σε εκπομπή μεγάλου καναλιού (13 Απριλίου) γινόταν σύγκριση με τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ στην Αργεντινή, στην Ουγγαρία και σε άλλες υπό πτώχευση ή σχεδόν χώρες! Ανάμεσα στα άρθρα που δημοσιεύονται, ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη είναι μια σφαιρική, εύστοχη ανάλυση του Γιώργου Καραμπελιά, που δημοσιεύεται στο διμηνιαίο περιοδικό Αρδην, τεύχος 79 (σελ. 4-7). Το κείμενο χαρακτηρίζεται και από μια συλλογιστική η οποία επικεντρώνει στο αναγκαίο από γεωπολιτική άποψη ‘‘στρατηγικό βάθος’’ της Ελλάδας (ως γνωστό αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί στο γνωστό βιβλίο του ο Αχμέτ Νταβούτογλου). Εξ άλλου, επισημαίνονται: Αφενός ο δραματικός τρόπος με τον οποίο κλείνει τώρα ο μεταπολιτευτικός κύκλος της προϊούσας παρασιτοποίησης (σε Ελλάδα και Κύπρο), που συμβάδισε με τις τάσεις απάρνησης της ταυτότητας και ενίσχυσης του εθνομηδενισμού. Αφετέρου η ισχυροποίηση των τάσεων για περιφερειακή επικέντρωση και αναπροσανατολισμό της οικονομίας.
Τους τραπεζίτες (Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ), τους μεγαλύτερους κερδοσκόπους, τους μεγάλους τοκογλύφους, πιστωτές-γδάρτες του ελληνικού δημοσίου πως θα τους κατατροπώσει ο κ. Γ. Παπανδρέου και το παρόν ελλαδικό πολιτικό σύστημα; Ποιός μπορούσε βασίμως να προσδοκά ότι οι Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ κλπ. ηγέτες, ανάμεσα στους τραπεζίτες των κρατών τους και στον ελληνικό λαό γιατί θα διάλεγαν τον δεύτερο; Εντυπωσιακά αποκαλυπτικό για την παρούσα τροπή της κρίσης είναι ένα βίντεο με συνέντευξη στο Αλ Τζαζίρα του αδέσμευτου οικονομικού αναλυτή Μαξ Κάιζερ που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο (www.youtube.com/user/omadeon, ημερομηνία 22.4.2010). Ό Κάιζερ καταγγέλλει ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει γίνει στόχος Τραπεζών της Γουωλ Στρητ (Γκόλντμαν Σαξ κ.ά, με καθοδήγηση του Τζων Πόλσον, που έχει συμμετάσχει σε τεράστια κερδοσκοπικά όργια και μηνυσή του από την Επιτροπή S.E.C. για μεγαλοαπάτες), που έχουν ήδη αρπάξει ‘‘φιλέτα’’ όπως τα τυχερά παιχνίδια και τα διόδια αεροδρομίων. Τώρα επιχειρούν εμπρηστική επίθεση, εκμεταλλευόμενοι μια κρίση, την οποία θεωρεί κατασκευασμένη από την Γουώλ Στρητ και τους αδίστακτους κερδοσκόπους που διπλοποντάρουν, για να καταβροχθίσουν και άλλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας. Γι αυτό ‘‘σορτάρουν’’ τα ελληνικά ομόλογα, εκτοξεύοντας τα επιτόκια δανεισμού και πάνω από 7,5-8,0%. Ό Μαξ Κάιζερ λέει ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση ‘‘καλοπιάνει’’ τους οικονομικούς τρομοκράτες. Και προσθέτει ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης αποτελεί ‘‘αφανές πραξικόπημα’’, υποκινούμενο από την Γουώλ Στρητ και τους κερδοσκόπους, και που αποσκοπεί στη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας. Και έρχεται η σειρά άλλων ‘‘αδύνατων κρίκων’’ (Πορτογαλία, Ισπανία, κ. ά.)
Οι Ελληνες πρέπει να αντισταθούμε στην οικονομική τρομοκρατία των μεγαλοτραπεζών, των Γερμανών κηδεμόνων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, καθώς και στους συνεταίρους τους, τους νεοοθωμανούς. Αυτοί οι διεθνείς δρώντες είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι στο γεωπολιτικό σύστημα Βαλκάνια-Μέση Ανατολή Καύκασος. Αυτοί επιδιώκουν να μας επιβάλουν και τις εθνομηδενιστικές ιδεολογίες. Να μη δεχτούμε να είμαστε νεοραγιάδες των τραπεζών, του καταναλωτισμού, γιουσουφάκια του νεοοθωμανισμού. Αλλιώς θα υποταχθούμε, απεμπολώντας ουσιαστικά την ανεξαρτησία μας, που κατάκτησαν οι πρόγονοί μας μετά από σπουδαίους, αξιομίμητους αγώνες. Οι Ελληνες πολίτες να ζητήσουμε διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την υπαγωγή στο ΔΝΤ. Να διδαχτούμε από την ανάλογη πρωτοβουλία που οδήγησε στο δημοψήφισμα στην Ισλανδία.
Η Τουρκία προωθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες μια επάνοδο στη Βαλκανική, ανασυστήνοντας τους δεσμούς της με την περιοχή, επωφελούμενη από τους όρους που δημιουργήθηκαν από τις πολυσήμαντες μεταβολές μετά το 1989. Στις προσπάθειές της μπορεί να στηρίζεται στην ύπαρξη τουρκόφωνων και μουσουλμανικών μειονοτήτων. Επιδιώκει την στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας, από την Κύπρο μέχρι τα Βαλκάνια, ώστε να πετύχει την πλήρη υποταγή της στην υλοποίηση του νεοοθωμανικής έμπνευσης στρατηγικού σχεδιασμού της. Τα τελευταία χρόνια και μήνες η στάση της Ελλάδας κινείται ανάμεσα στην συμμόρφωση προς τις υποδείξεις της Ουάσιγκτον και την δέσμευση όλου του διπλωματικού της κεφαλαίου στην διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Για να αντιμετωπίσει την τουρκική στρατηγική, η Ελλάδα όφειλε να προωθήσει μια καλά σχεδιασμένη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς και στα βαλκανικά κράτη, αυτοτελώς και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Και, ως προς την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. να συμβάλει αποφασιστικά στην απόρριψη από τους Ευρωπαίους αυτής της επιδίωξης της Αγκυρας. Στα μέσα Μαίου επισκέπτεται την Αθήνα ο Ρετζέπ Ερντογάν, με πολυπληθή συνοδεία που αποτελείται από πολλούς υπουργούς αλλά και επιχειρηματίες. Τι θα συζητηθεί/συμφωνηθεί στις σχετικές συνομιλίες; Αξιοσημείωτο/ενδεικτικό: στην απαντητική επιστολή/πρόσκλησή του προς τον Ερντογάν (δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιανουαρίου), ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε την έναρξη μιας διαδικασίας για να μπορέσουν η Ελλάδα και η Τουρκία να επιλύσουν «τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα» (σε αντίθεση με την πάγια δημόσια θέση περί ύπαρξης μόνο μιας διαφοράς αυτής της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας).
Ενα ασφυκτικό αδιέξοδο διαγράφεται αδρότατα τόσο στις διαδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς, όσο και στις λαϊκές και γιανναρικές προτάσεις - ο Βγενόπουλος πρωθυπουργός - αλλά και στις αναλύσεις για τους κινδύνους του νεοθωμανισμού.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν στην επιφάνεια διαρκώς διογκούμενα λαϊκά αισθήματα, τα οποία είναι πιθανό να προσλάβουν αντιδυτικό, αντευρωπαϊκό χαρακτήρα. Ποιοί πολιτικοί σχηματισμοί θα μπορέσουν να εκφράσουν με αυθεντικό, δημιουργικό τρόπο τα αισθήματα του ελληνικού λαού, να τα συνθέσουν σε μια νέα πορεία της κοινωνίας, στην διαμόρφωση ενός εναλλακτικού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου;
Ο διάλογος που έχει ανοίξει σε σειρά από ζητήματα χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα ανάμεσα στις κατά το δυνατόν ευρύτερες συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες. Να αποκασταθούν οι πολίτες θεσμικά στο δικαίωμά τους να ασκούν ελεύθερα κοινωνικό έλεγχο ώστε να καρπώνονται τα αγαθά της συλλογικής γνώσης. Να διεκδικήσουμε αποφασιστικά στην επόμενη αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος την τροποποίηση του άρθρου 44, που προβλέπει την δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και στη χώρα μας - όπου δεν στα 35 χρόνια μεταπολιτευτικής ζωής ουδέποτε εκδηλώθηκε η πολιτική βούληση να αξιοποιηθεί αυτή η μέγιστη δημοκρατική δυνατότητα για λήψη αποφάσεων από τον ελληνικό λαό σε μείζονα ζητήματα του εθνικού μας βίου. Να αξιοποιήσουμε και τις τεχνολογικές δυνατότητες καταγραφής γνώμης πλήθους στις σύγχρονες μορφές δημοψηφισμάτων (π. χ. Δίκτυο ‘‘Περικλής’’ του ΕΜΠ).

Θεόδωρος Σ. Μπατρακούλης
(Μια συντομευμένη μορφή του άρθρου στάλθηκε για δημοσίευση στη Ρήξη, στο φύλλο που κυκλοφορησε το Σάββατο της Πρωτομαγιάς 2010)